KAJ UI POMENI ZA PRIHODNOST FILMA?


Marika Hladnik

UVOD


Ljudje imajo različne poglede na umetno inteligenco v filmu. Na eni strani so filmska podjetja, ki se zavedajo potenciala umetne inteligence, še posebej v povezavi z denarjem, ki ga lahko prihranijo. Med drugim pa tisti, ki so zaposleni v filmski industriji kot so pisatelji, igralci ter drugi menijo drugače.

RAZPRAVA

Ravno tisti, ki menijo drugače so imeli v letu 2023 protest proti uporabi umetne inteligence v filmu. Protest, ki je bil tudi eden najdaljših v industriji ni zahteval le boljših plač, temveč tudi omejitev uporabe umetne inteligence v industriji, zlasti ko gre za pisanje scenarijev. Kajti umetna inteligenca tako rečeno nima domišljije in ko pride do pisanja scenarijev nič ne more premagati domišljije človeka. Saj umetna inteligenca deluje tako, da brska po delu, ki so ga že ustvarili ljudje, in ga kopira. Nekateri menijo, da nikoli ne more biti nič drugega kot imitator in ne tekmec priznanih režiserjev, ki slovijo po svoji originalnosti.

Slika 1: John Doukas, 2023

Uporabe UI v filmu ima dobre in slabe strani.
Dobre strani so to, da UI filmskim ustvarjalcem omogoča ustvarjanje kompleksnih svetov in vizualnih podob.

Z UI ne oživi samo ustvarjalna vizija filmskega ustvarjalca, temveč se tudi splošna kakovost ponujenih vizualnih bistveno poveča nad tisto, kar se je mislilo, da je mogoče doseči s tradicionalnimi metodami filmske produkcije.
Poleg tega neverjeten razvoj, kot je zmožnost staranja igralcev in implementacija globoko ponarejenih tehnologij, prav tako omogoča digitalno vrnitev igralcev v različne faze njihovega življenja ali celo ustvarjanje osebe.


Poleg pisanja scenarijev lahko UI pri ustvarjanju filma dodaja posebne učinke, realistične animacije, ureja videoposnetke in mnogo več.

Slika 2 : izdelana z IU, 2023

Konkreten primer uporabe UI v filmu je, ko je sistem umetne inteligence imenovana Benjamin napisal kratek znanstvenofantastičen film z naslovom Sunspring. Film je bil prikazan leta 2023 na filmskem festivalu v Londonu.

(Kratek film Sunspring: https://www.youtube.com/watch?v=LY7x2Ihqjmc )

Seveda vse te zmožnosti UI predstavljajo etična, družbena in umetniška vprašanja, kot so vpliv UI na človeško ustvarjalnost, avtentičnost vsebine ter morebitne zlorabe ali napačne uporabe umetne inteligence. Ko postajajo sistemi UI bolj izpopolnjeni , se premikajo proti temu, da bi lahko samostojno proizvedli celotne filme. To odpira vprašanja o avtorskih pravicah, intelektualni lastnini in vlogi človekovih ustvarjalcev v svetu, kjer je UI zavzela osrednje mesto.


Prav tako je ena glavnih skrbi morebitna izguba človeškega dotika in ustvarjalnosti. Ustvarjanje filmov je bila oblika umetnosti, ki slavi edinstvene perspektive in čustva, ki prinašajo človeški filmski ustvarjalci. Čeprav lahko UI dragocene vpoglede in priporočila, je ključnega pomena najti ravnotežje, ki ohranjuje umetniško vizijo in intuicijo človeških ustvarjalcev.

ZAKLJUČEK

Kljub omenjenim izzivom je prihodnost UI v filmski industriji nedvomno obetavna. Z izkoriščanjem moči tehnologij UI lahko filmski ustvarjalci sprostijo nove ustvarjalne možnosti, poenostavijo proizvodne procese in zboljšajo izkušnje občinstva. Vendar, pa je ključnega pomena, da k tej integraciji pristopimo s skrbnim premislekom in zagotovimo, da UI ostane orodje, ki povečuje človeško ustvarjalnost, namesto da jo nadomešča.


Zato se morajo filmski ustvarjalci zavedati prednosti in tveganja uporabe umetne inteligence v svojih projektih ter jo uporabljati odgovorno in etično.
Ker tehnologija napreduje in filmi postajajo bolj, dinamični, bo vpliv umetne inteligence na filmsko industrijo še naraščal. Od boljšega razumevanja občinstva do ustvarjanja nezaslišanih učinkov, umetna inteligenca poganja prihodnost kinematografije na številne razburljive načine. Ne glede na to, ali filmskim ustvarjalcem omogoča ustvarjanje še nikoli videnih vizualnih podob ali režiserjem olajša iskanje prave glasbe za njihove projekte, umetna inteligenca ostaja tukaj in ponuja edinstvene priložnosti za ustvarjalce zabave in vse nas, ki uživamo v filmu.

Slika 3 : izdelana z UI, 2023

BESEDILNI VIRI

AI in the film industry: Still a long way to go. 2023. Techwire Asia. Dostopno na spletnem naslovu: https://techwireasia.com/01/2024/ai-in-the-film-industry/

How is AI reshaping filmmaking: Insights from UNESCO’s comfrence in Paris. 2023. euronews.culture. [ 24/10/2023 – 07:25 ]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.euronews.com/culture/2023/10/24/how-ai-is-reshaping-filmmaking-insights-from-unescos-conference-in-paris

Artificial intelligence in film: Impact & influence for 2024+. 2024. NEIL CHASE FILM. [ 30/3/2024]. Dostopno na spletnem naslovu: https://neilchasefilm.com/artificial-intelligence-in-film/

The future of AI in the film industry. 2023. BLAIRE media. Dostopno na spletnem naslovu: https://blaremedia.net/the-future-of-ai-in-the-film-industry/

Kratek film Sunspring: https://www.youtube.com/watch?v=LY7x2Ihqjmc

SLIKOVNI VIRI

Slika 1: John Doukas, 2023, The Hollywood reporter, dostopno na spletnem naslovu: https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/amptp-ai-writers-guild-strike-1235573351/

Slika 2: Izdelana z UI, 2023, Neil chase film, dostopno na spletnem naslovu: https://neilchasefilm.com/artificial-intelligence-in-film/

Slika 3: Izdelana z UI, 2023, Variety, dostopno na spletnem naslovu: https://variety.com/vip/how-artificial-intelligence-will-augment-human-creatives-in-film-and-video-production-1235672659/